Jumaat, 27 Mei 2011

mengapa sibuk bermain hati ?

[satu perkongsian]

satu teguran buat diri sendiri..

Mengapa kita SIBUK bermain dengan hati dan perasaan cinta?

Hati dan Perasaan cinta merupakan satu fitrah insaniah tidak kira sesiapapun. Manusia perlukan cinta dan memerlukan kasih sayang. Perasaan untuk mencintai kepada lawan jantina memang tidak dinafikan , ia merupakan sesuatu yang perlu bagi setiap manusia.

tapi, mengapa kita terlalu sibuk memikirkannya?
setiap masa dan waktu kita fikirkannya,
sampaikan satu tahap kita akan terjebak dalam bercouple.

aku menasihatkan diriku, lupakan cinta dan perasaan ingin mempunyai pasangan. jika anda masih belum mampu, jangan sekali bermain dengan perasaan. ia tidak akan membawa kemana-mana. perjalanan terbentang jauh.

Jodoh?
Masih tak yakin dengan janji Allah.
ingatlah sahabat kepada qada' dan qadar ALLAH..qada' bermaksud perkara yang akan berlaku dan qadar perkara yang dahulu sejak azali. qada' terbahagi kepada dua iaitu qada' muallaf iaitu yang akan berubah manakala qada' mubra adalah perkara yang telah ditetapkan sejak azali yang merangkumi jodoh, ajal, rezeki dan beberapa perkara lagi.

Lihatlah..
anda punyai misi untuk islam. mengapa lembik dan cair kepada perasaan dan cinta. ramai yang mengatakan "aku mahu berkahwin, bernikah" tetapi dimanakah persediaan kita? untuk menjadi isteri kepada seorang suami atau suami kepada seorang isteri?

ia bukanlah satu perkara yang main-main. kita ingat ia hanya perkara keseronokan? untuk merealisasikan mimpi indah? tidak. ia satu tanggungjawab yang akan ditanya oleh Allah SWT satu ketika nanti. adakah kita laksanakan tugas sebagai khalifah dengan sebaik-baiknya

Mari Menjadi Hamba kepada pencipta
Menjadi sebaik-baik hamba memerlukan pengorbanan bukan hanya kata-kata. Jika kita imbas kembali bagaimana sahabat-sahabat rasulullah yang sentiasa memperbaharui dan meningkatkan Iman mereka. Keyakinan mereka adalah di tahap yang tinggi. Mereka melihat syurga di hadapan mereka. Amal yang mereka lakukan adalah semaksimum yang mungkin.

Bukan seperti kita? Mengimpikan syurga tetapi kita hanya bermimpi tanpa pertingkatkan amal. Sedarlah! Hidup ini satu perjuangan. Jadi, berusahalah Untuk Menyihatkan IMAN!

Penutup : Jangan terlalu fikirkan cinta
Cinta dan perasaan satu keperluan. tetapi kita mesti pandai menguruskannya. Bercintalah tetapi melalui jalan-jalan yang Islam telah tunjukkan. Buat persediaan. dan lakukan ta'aruf dan seterusnya. Islam itu dipenuhi cinta dan kasih sayang. tapi banyak cinta dan kasih sayang yang menyimpang dari islam kerana kita tidak menghayati Islam sepenuhnya. Jom sama-sama kita mencari cinta dan RedhaNYA.

Lihatlah cinta yang sebenar ini!
Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya ALLAH TA'ALA berfirman pada Hari Kiamat kelak; mana orang-orang yang saling mencintai kerana keagunganKU? Hari ini KUnaungi mereka, di mana tidak ada naungan yang lain selain naunganKU.."
Wallahualam..~credit to insan yg menulis! ana pun tak thu. moge memberi manfaat!

take care of yourself, iman and heart

Tiada ulasan:

Catat Ulasan